Obaveštenja

07.11.2022 - ZAPISNIK SA SASTANKA

ZAPISNIK SA SASTANKA ODRŽANOG 07.11.2022. GODINE

NASILJE NA TENISKIM TERENIMA SA CILJEM PREVENCIJE I SUZBIJANJA NASILJA NAD DECOM

Povodom nasilja koje se dogodilo na teniskim terenima gde je maloletna devojcica brutalno prebijena od strane svog oca, oboje Kineski drzavljani, nakon cega je usledilo i hapsenje, a onda i policijsko zadrzavanje coveka koje ovo nasilje i pocinio. Na zahtev teniskih radnika u okviru Teniskog Saveza Beograda hitno je odrzan i sastanak svih koji su o ovoj temi zeleli da razgovaraju i ovakvom nasilju stanu na put sa ciljem preduzimanja daljih odluka i mera u skladu sa Zakonskim okvirima kako do ovakvih scena ne bi vise dolazilo na teniskim ili bilo kojim drugim sportskim terenima.

Sastanku je, pored predstavnika klubova, sudija, teniskih radnika i predstavnika TSB, prisustvovao je i Igro Juric ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Sastanak je imao za cilj da se pokrene tema sve prisutnog nasilja nad decom na sportskim terenima, pokusaju da se pronadju uzroci, a na kraju i pokrenu moguca resenja i donesu odluke o daljim koracima koji ce se preduzimati sa ciljem prevencije i sprecavanja ovakvih scena na sportskim terenima, ali i van njih kada su deca u pitanju.

Na sastanku je odluceno da se pre svega pocne sa analizom trenutnog stanja u tenisu, zatim aktivnostima koje na snagu stupaju od momenta zakljucenja sastanka gde ce se pokrenuti aktivnosti kroz uvodjenje i pripremu obaveznih edukacija za sve ucensike u ovom sportu, gde se ukljucuju deca, roditelji, treneri, klubovi, odogovorna lica i svi ostali koji su deo procesa odrastanja dece i ukljuceni su u ovaj sport, kroz trenazni i takmicarski program.
*Edukacije ce podrazumevati i strucne sastanke, radionice, tribine, seminari.
*Direktno ucestvovanje u prevenciji i saradnji sa roditeljima, igracima, trenerima, strucnim licima gde ce kroz saradnju sa pedagoskim i psiholoskim radnicima raditi na smanjenju i prevenciji nasilja na teniskim i svim drugim sportskim terenima.
*Licenciranje, obnavljanje i obavezne edukacije uz psiholoske provere radnika koji su sa decom u direktnom kontaktu, kao i oduzimanje licenci i dozvola za rad i sankcionisanjima u slucajevima podupiranja, podsticanja, neprijavljivanja i direktnog ucestvovanja u nasilju nad decom u tenisu.
*Prepoznavanje problema i Prijava
*Direktna pomoc i podrska deci, zrtvama nasilja i zlostavljanja.

U saradnji sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu i u dogovoru sa osnivacem Centra i Fondacije Tijana Juric, Igorom Juricem, svako dete dobice direktnu pomoc i podrsku strucnih lica u bilo kom obliku nasilja i mogucnost da isti prijave oni ili neko drugi direktno Centru, kako bi se dalji tok pratio, prijavio i bila ukazana direktna podrska detetu sa teritorije cele Srbije. Teniski Savez Beograda podseca na Zakonsku obavezu svakog punoletnog gradjanina Republike Srbije da je svaki vid nasilja ukoliko je upoznat sa istim u obavezi i da prijavi nadleznim organima.

Link Centra za nestalu i zlostavljanu decu https://cnzd.rs

Štampa El. pošta

Dizajn: Goran Tutić
© 2022 Teniski savez Beograda. Sva prava zadržana.

Facebook TSB
Prijava na turnir